信息院:用户信息行为学术报告

联系人:韩正彪联系方式:13770345546发布时间:2017-12-25

时间:12月27日 9:30-10:30

地点:教学楼七楼信息院报告厅

报告一标题:The Effects of Preference for Information on Consumers’ Online Health Information Search Behavior

报告人:张言 副教授

报告人简介:

Dr. Yan Zhang is an associate professor in the School of Information at the University of Texas at Austin. She received her Ph.D. in Information Science from the University of North Carolina at Chapel Hill. Her research focuses on general consumers’ health information needs, their search and evaluation behavior using web search engines and social media, and the design of personalized context-aware health information search systems. Her recent research examines health consumers’ self-tracking behavior as well as chronic disease patients’ use of smartphones for fulfilling self-care needs. Her work has been published in leading information science and health informatics journals, including Journal of American Society for Information Science and Technology (JASIST), Information Processing and Management, and Journal of Medical Internet Research. She is currently serving on the editorial boards of JASIST and Library and Information Science Research (LISR).

时间:12月27日 10:40-11:40

地点:教学楼七楼信息院报告厅

报告二标题:Use of the photovoice method in information studies

报告人:杜佳 博士

报告人简介:

杜佳博士是南澳大学信息技术和数学学院的高级讲师、博士生导师,澳大利亚国家研究院杰出青年基金项目获得者 (Australian Research Council DECRA Fellow)。2010年获得澳大利亚昆士兰理工大学博士学位。她的博士论文“网络搜索过程中的多任务信息处理,认知协同和认知转变”获得了国际Emerald/EFMD优秀博士论文奖。杜博士的研究兴趣是互联网研究,交互式网络搜索,在线多任务处理,和用户信息行为。她在这些领域发表了73篇论文 。杜博士在2016-2017期间在英国牛津大学访问研究(University of Oxford, Oxford Internet Institute)。杜佳博士的研究项目获得了来自澳大利亚国家研究院(ARC), 政府教育指导委员会(OLT)、澳大利亚互联网域名基金(auDA Foundation)、以及南澳大学的资助。总资助额度为80万澳币 (相当于近400万元人民币)。她目前主持的一个跨学科项目是合作式信息检索及其在旅游研究的应用。该项目由澳大利亚国家研究院资助。杜博士在南澳大学指导/共同指导9个博士生。她是澳大利亚图书馆与信息协会理事,是国际学术期刊 Aslib Journal of Information Management和Online Information Review编辑指导委员会成员,同时也是国际期刊和会议包括 JASIST,IPM,ASIST, 以及ACM CHI 会议的受邀审稿人。她连续被Emerald Awards for Excellence授予2015和2016年度期刊杰出审稿人。杜博士入选2017年度南澳州总督未来领袖培训项目。2017-18年度杜博士担任国际信息科学与技术学会亚太区秘书长 (Secretary of ASIST Asia-Pacific Chapter)。